Chokladfondant med hallonspegel

/ Permalink / 1
På nyårsafton åt vi världens godaste dessert. T.o.m de som inte brukar gilla chokladefterrätter som t.ex. kladdkaka mumsade som bara den och barnen åt smet tills det stod ut genom öronen på dem. Det blev inte för mäktigt eller för sött utan alldeles lagom som avslutning på en god 3-rätters middag.
 
 
För 4 portioner behöver du:
100 g smör
150 g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl socker
2 msk vetemjöl
 
100 g hallon
1 msk socker
Florsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp 100 g hallon, 1 msk socker och 1 msk vatten i en kastrull. Mosa hallonen till en sylt och sila bort fröna om du vill. Ställ hallonspegeln på sidan och låt den svalna.
 
Smält 100 g smör i en kastrull och ta den från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke. Vispa sedan ner mjölet och blanda ner smör-chokladblandningen. Rör tills det blir en blank och slät kräm.
 
Smöra 4 ugnsfasta formar och sockra dem för en blank och fin yta.
Sätt in formarna i ugnen i 8-12 minuter (jag tog 8 minuter). Passa noga för de ska vara mjuka i mitten så den goda chokladkrämen rinner ut utan att den blir för lös så den inte håller formen. Låt fondanterna stå ett par minuter innan du vänder upp dem på tallrikar. Garnera snyggt med florsocker, lite hallon och ett myntablad. Droppa sedan ut hallonspegeln lite snyggt runt fondanten. Nu är det färdigt att servera.
 
Mums!
#1 - - Emelie Petersson:

Ja, detta ser verkligen ut som mums!

Till top