Pedagogisk ryggsäck eller Patch... decisions decisions...

Everyday / Permalink / 0
Onsdag kväll klockan 19.15, båda barnen sover och här sitter jag och gör skoljobb. Uppgiften på 5 sidor ska in imorgon klockan 15 och jag är ute i sista minuten som vanligt. Först var jag dålig 4 dagar och sedan var Liam hemma från förskolan igår då han var så hängig och klagade på magont. Fast jag har faktiskt skrivit 3,5 sida redan men den viktigaste delen fattas och strukturen behöver ses över. Problemet med den här uppgiften har snarare varit att korta ner allt och bara ta med det viktigaste. Jag hade lätt kunnat skriva 5 sidor fritt från hjärtat utan referenser och skit. Jag hade nog tom kunnat få in några läroplanscitat från minnet. Klockan 21 är det Greys och då tänker jag ta mig en välförtjänt paus och njuta av en smarrig ostbricka.
 
Igår damp äntligen sista delen i ängeln serien (på engelska såklart) ner i brevlådan och jag läste hela kvällen igår så ikväll har jag bara 50 sidor kvar. Jag försöker verkligen spara på det goda men jag kan inte sluta läsa då jag är fast. Vet att det kommer kännas lite sorgligt ikväll då historien är slut. MEN jag läste en engelsk intervju med författaren för ett tag sedan och hon har inte helt stängt dörren för en femte bok.
 
 
 

Torka aldrig tårar utan handskar

/ Permalink / 4
För mig som aldrig ser på teve var det omöjligt att förstå varför facebook och bloggar helt plötsligt bombaderas av inlägg och statusuppdateringar om Jonas Gardells nya miniserie Torka aldrig tårar utan handskar. Min nyfikenhet tog över tillslut så en kväll såg jag alla tre avsnitten på svtplay. Jag var fast redan efter inledningsorden: ”Det var som ett krig som utkämpades i fredstid i en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt”. Jag skrattade, flinade som en idiot, nickade instämmande, skakade på huvudet i förundran och grät om vartannat i tre timmar. Fast det har gått ett par dagar så kan jag inte släppa serien riktigt än. Det här är något som alla borde se och som skolor borde visa i upplysnings- och undervisningssyfte. Det är en viktig del av vår nutidshistoria som alla är skyldiga att ta till sig. Förutom att Jonas Gardell är ett geni som har skrivit den vackra historien så är regissören och skådespelarna också genier. Så många duktiga skådespelare och Nina, 14 år, är lite kär i dem allihop.
 
Om någon mot förmodan skulle ha missat denna serie i 3 delar så se den nu. Den finns gratis på svtplay ett par veckor till. Själv ska jag köpa böckerna och läsa.

Beautiful you.

/ Permalink / 0
 
Det kan vara väldigt intensivt att ha en 4-åring hemma. Skulle jag beskriva min 4-åring med ett ord så skulle jag säga känslosam. Det är darrande läppar, tårar som sprutar och det smälls i dörrar. Samtidigt så har vi så många roliga, intressanta och mysiga stunder tillsammans och han ger så himla mycket hela tiden. Det är en känslig period på många sätt och jag skulle vilja säga att vi lär varandra längs vägen. Det är hela tiden en balansgång då barn behöver tydliga regler samtidigt som det är så enormt viktigt att man inte kränker eller hämmar på något sätt. Dessutom är han extremt envis och jag likaså så det händer att vi har en del häftiga diskussioner han och jag. Och nu tänker jag skriva något som man inte får skriva men jag älskar det. Visst jag kan också riva mig i håret ibland och skrika inombords men för det mesta så älskar jag att han tycker om att diskutera och att han lär sig att argumentera. Det kan ställa till problem ibland då jag ska vara konsekvent förälder men inombords så ler jag. Jag tycker det är viktigt att han respekterar vuxna men samtidigt så är jag noga med att lära mina barn att även vuxna kan göra fel. Det kanske låter lite konstigt men jag tror det är viktigt att barn vet att vuxna inte får behandla barn hur som helst. Ibland säger han åt mig om han tycker att jag gör något övertramp som han vet att inte han får göra och då ber jag om ursäkt och säger att det var bra att han sa åt mig. En klok förskolechef sa till mig en gång att det handlar om att vara en auktoritet utan att vara auktoritär och det är något som jag bär med mig och som har blivit jätteviktigt för mig.
Till top